Sinds het begin van 2020 is er veel veranderd t.a.v. de “fiets van de zaak”. Met het klimaat hoog op de agenda, stimuleert de overheid het gebruik van de fiets. Zo kunt u de fiets/e-bike inzetten voor zakelijk gebruik en gebruikt u deze voor het bezoeken van uw relatie(s). U kunt de fiets/e-bike ook inzetten voor woon-werkverkeer. In beide gevallen heeft u als werkgever veel voordeel en zetten ze graag voor u op een rij.

Officieel bestaat er geen Nationaal fietsplan meer voor de werknemer, des ondanks zijn er toch fiscale voordelen die u als werkgever aan de werknemer kan aanbieden. We noemen ze graag:

 • WKR-regeling
 • Belastingvrij kilometervergoeding (max. €0,19/km)
 • Renteloze lening aan de medewerker
 • Private Lease regeling
 • Fiets van de zaak met 7% bijtelling


WKR-regeling

Wilt u als medewerker een fiets van de zaak en koopt/least u deze zelf dan zou een onbelaste vergoeding kunnen ontvangen van uw werkgever middels de WKR-regeling. De hoogte van de WKR-regeling bepaalt uw werkgever en kan max. 1,7% over de totale nettoloonsom zijn (<€400.000).

 

Belastingvrij kilometervergoeding

Bij de aanschaf van een fiets door de werknemer zelf mag u als werkgever, net als bij een auto, een belastingvrije kilometervergoeding verstekken van max. €0,19/km. Let op; deze vergoeding mag u niet geven als u de fiets heeft gekocht of geleased. In dat geval zal de werknemer profiteren van de voordelen in het privé gebruik van de fiets waarbij er 7% van de aanschafwaarde van de fiets word opgeteld bij het bruto salaris.

 

Renteloze lening

De werkgever mag u een renteloze lening verstekken bij aanschaf van een fiets van de zaak. Als terugbetaling van de lening kan bijvoorbeeld de kilometervergoeding gebruikt worden. Voor het genoten rentevoordeel hoeft de werknemer, over het loon, geen belasting over te betalen.

 

Private Lease regeling

U als werknemer kan ervoor kiezen om zelf een leaseregeling af te sluiten. In dit geval bieden wij een full service leaseregeling voor de werknemer. Dat betekent dat de fiets gedurende het leasecontract volledig onderhouden en verzekerd wordt. De werknemer kan na het leasecontract de fiets tegen een afgesproken bedrag overnemen. Bij deze mogelijkheid kan de werknemer toch een rijkostenvergoeding ontvangen van de werkgever.

 

Fiets van de zaak

Een (elektrische) fiets van de zaak die door de werkgever wordt geleaset kan door u gebruikt worden voor woon-werkverkeer. U mag deze (elektrische) fiets mag onbeperkt gebruiken. Dus ook privé. U als werknemer krijg een bijtelling van 7% van de adviesprijs bij het salaris. Hierover betaalt u als werknemer maandelijks loonbelasting. Omdat u deze (elektrische) fiets kan gebruiken voor woon-werkverkeer heeft u geen recht op een reiskostenvergoeding.

 

Voordelen van de fiets van de zaak

 • Gezonde en vitale werknemers zijn productiever
 • Werknemers hebben meer plezier in hun werk en dus minder ziekteverzuim
 • Door fiscaal voordeel heeft de medewerker een vast laag maandbedrag
 • Een fiets is kosten besparend en een laag ecologische footprint
 • Het kan gezien worden als een incentive (secundaire arbeidsvoorwaarde/beloning)
 • Bespaar op parkeerkosten, brandstof en kilometervergoedingen
 • De fiets draagt bij aan een groen mobiliteitsbeleid
 • Veel flexibiliteit en niet afhankelijk van derden (reistijden OV, verkeerssituatie op de weg)


IK WIL GRAAG EEN AFSPRAAK MAKEN

Ik ben Werknemer

Ik ben Werknemer

Ik ben Werknemer